ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 103




                                               

Grmovščica

Odrasle grmovščice dosežejo med 11 in 13 cm. Zanje so značilna dolga krila, temna očesna lisa in širok, svetlo rumen nadočesni pas. Po hrbtu je grmovščica rumenkasto zelene barve, trebuh je bel, grlo pa rumene barve. Hrani se z žuželkami in njiho ...

                                               

Haastov orel

Haastov orel je izumrla vrsta ujede iz družine kraguljev, ki je nekoč živela na novozelandskem Južnem otoku. Najverjetneje je Haastov orel legendarni Pouakai iz maorskih legend. Glavni plen haastovega orla so bile moe.

                                               

Harpijski orel

Harpijski orel je visok okoli 90 centimetrov, njegov razpon peruti pa znaša do dva metra. Gre za enega največjih in najmočnejših orlov na svetu. Samice so večje od samcev in lahko tehtajo med 6 in 9 kilogramov, izjemoma pa tudi več. V ujetništvu ...

                                               

Hudournik (ptič)

Hudournik, tudi črni hudournik, je lastovki podoben ptič iz družine hudournikov, ki gnezdi v večjem delu Evrazije in severni Afriki, pozimi pa se odseli v južno Afriko. Od lastovk ga ločimo po temnem spodnjem delu telesa svetlejše je samo grlo, v ...

                                               

Ibisi

Ibisi so skupina dolgonogih ptičev tekačev iz družine Threskiornithidae. Vsi imajo dolge upognjene vratove in se navadno hranijo skupinsko, predvsem z rakci. Ibisi večinoma gnezdijo na drevesih.

                                               

Ifrita kowaldi

Ifrita kowaldi je majhna žužkojeda ptica, endemična v deževnih gozdovih na Novi Gvineji. V dolžino meri okoli 16.5 cm ter ima rumeno rjavo obarvano perje s črno-modro krono na glavi. Samec ima belo črto za očesom, samica pa temno rumeno črto. Pod ...

                                               

Južna postovka

Južna postovka je precej bolj podobna sokolu kot navadna postovka. Od nje se najbolj loči po tem, da njena zgornja stran ni pegasta ampak enovito rdeče-rjava, glava je enake sive barve, prav tako konice peruti in rep. V letu je prav tako zelo pod ...

                                               

Južni sokol

Južni sokol je zelo podoben svetlemu sokolu selcu. Od njega je sicer nekoliko večji telesna dolžina med 43 in 50 cm, razpon peruti med 95 in 105 cm in bolj vitek ter ima nekoliko daljši rep in manj prišiljene peruti. Največja razlika je v barvi g ...

                                               

Kačar

Kačar je majhna ujeda z debelo glavo, ki je po ustroju podoben kanji. Od nje se razlikuje po daljšem repu, v letu pa bolj upogiba peruti in pogosteje" visi "v zraku. Od kanje je tudi večji, saj odrasle ptice dosegajo od 63 do 70 cm, razpon kril p ...

                                               

Kakapo

Kakapo ali sovji papagaj je neleteča in nočno aktivna vrsta papige, ki živi samo na Novi Zelandiji. Ima pegasto rumenkasto-zeleno operjenost, značilen obroč vibrisam podobnih peres na obrazu, razmeroma velik siv kljun, kratke noge z velikimi stop ...

                                               

Kalin

Kalin je srednje velika ptica, ki je razširjena po Evropi in predelih Azije z zmernim podnebjem. Živi v mešanih gozdovih, prehranjuje pa se s semeni in popki. Glave in peruti te ptice so črna, hrbet siv, trebuh in prsa pa so živo rdeče-oranžne ba ...

                                               

Kanja

Kanja je najpogostejša ujeda v Srednji Evropi, zelo spremenljivih barvnih odtenkov. Po zgornji strani je temno rjave, po spodnji strani pa grahastih rjavo-belih odtenkov. Rep je po navadi gosto progast. V letu je vselej videti kompaktna, peruti s ...

                                               

Kazuar

Kazuár oz. kázuar je rod noju podobnih ptic iz družine kazuarjev in reda avstralskih tekačev. Njihova značilnost je roževinasta" čelada ", s katero je prekrita glava. Ta naravna čelada jim pride prav, ker je učinkovita zaščita pred poškodbami, ki ...

                                               

Kivi (žival)

Kívi je edini rod ptičev iz družine kivijev. Živi samo na Novi Zelandiji. To družino so tradicionalno uvrščali v red nojevcev, po trenutno sprejeti klasifikaciji pa predstavlja samostojen red kivijev. Te nenavadne živali so morda kdaj živele tudi ...

                                               

Klavžar

Klávžar ali grívasti íbis je velika ptica selivka, ki živi v pustih, polpuščavskih in skalnatih življenjskih okoljih, velikokrat, ne pa vedno, blizu tekočih voda. Veliki gladko črni klavžar ima razpon peruti od 120 do 135 cm in povprečno težo 1 d ...

                                               

Kljun

Kljun ali rostrum je posebnost ptic. Oblika je prilagojena načinu prehranjevanja posamezne vrste. Je lahek in čvrst, na zunanji strani je prevlečen s keratinom. Pri odpiranju se premikata zgornja in spodnja čeljust, medtem ko se pri sesalcih prem ...

                                               

Kmečka lastovka

Kmečka lastovka je ptica selivka iz družine lastovk, ki jo prepoznamo po modrem zgornjem delu telesa, škarjastemu repu in ukrivljenih koničastih perutih. Odrasel ptič meri med 17 in 21 cm v dolžino, od tega odpade na rep 3 do 6.5 cm. Evropska pod ...

                                               

Koconogi čuk

Koconogi čuk je nekoliko večji in vitkejši od navadnega čuka saj zraste med 22 in 27 cm in ima razpon kril med 50 in 60 cm. Od navadnega čuka se loči tudi po bolj pokončni drži, debelejši glavi in daljšem repu. Ima izrazito obrazno masko in velik ...

                                               

Kolibriji

Kolíbriji so družina majhnih ptic. Zaradi hitrega prhutanja s svojimi krili so sposobni lebdeti v zraku. So edine ptice, ki lahko letijo nazaj. Tradicionalno jih uvrščamo v red hudournikov Apodiformes. Po Sibley-Ahlquistovi taksonomiji pa pripada ...

                                               

Kotorna

Skalna jerebica imenovana tudi kotorna je ptica ki spada v družino poljskih kur. Naseljuje Evropo, najdemo jo v Alpah, Italiji, na Balkanu in v Grčiji. Skalna jerebica je nekoliko večja od poljske jerebice, meri 35 cm, dolžino repa ima 9 cm in te ...

                                               

Kozača

Kozača je srednje velika sova iz rodu Strix, ki živi v Evropi in celotni Srednji Aziji do Daljnega vzhoda. Po videzu nekoliko spominja na lesno sovo, vendar je mnogo večja od nje in ima svetlejše perje. Gnezdi v duplih, vrhovih odlomljenih dreves ...

                                               

Kragulj

Kragulj je srednje velika ujeda, pri čemer je samica večja od samca. Odrasel kragulj meri v dolžino od 48 do 61 cm. V letu ga spoznamo po zaobljenih perutih in po dolgem repu. Kragulji niso značilni jadralci, zato v letu pogosto zamahujejo s kril ...

                                               

Kragulj (rod)

Accipiter bicolor Dvobarvni skobec Accipiter madagascariensis Madagaskarski skobec Accipiter nisus Navadni skobec ali Dolgoprsti skobec Accipiter striatus Progasti skobec Accipiter badius Šikra ali Skobec šikra Accipiter minullus Pritlični skobec ...

                                               

Kragulji orel

Ta majhen, plah orel je navzven podoben kačarju, le da ga v letu ločimo po daljšem, oglatem repu in diagonalni svetli progi na spodnji strani peruti. Zraste od 66 do 74 cm, samica pa je večja od samca. Leti z močnimi zamahi in doseže velike hitro ...

                                               

Kraljevi orel

Ta velika ujeda je le za spoznanje manjša od planinskega orla. V dolžino meri med 78 in 83 cm, premer peruti pa ima med 195 in 205 cm. Tudi navzven sta si ti dve roparici zelo podobni, le da je planinski orel mogočnejši in močnejši. Kraljevi orel ...

                                               

Kratkonogi skobec

Ta skobec je zelo podoben navadnemu skobcu, od njega se loči le po ožjih, bolj priostrenih perutih, krajšem repu in bolj sivih odtenkih, ki so najbolj opazni na glavi. Prav tako ima za razliko od navadnega skobca bolj temno rjave oči. Zraste od 3 ...

                                               

Krekovt

Krekovt je ptič iz družine vranov, ki gnezdi v smrekovih gozdovih po večjem delu Evrazije, vendar potrebuje prisotnost leske ali cemprina za zimsko prehrano. Pozno poleti in jeseni dela zaloge njihovih plodov v tleh, zaradi česar je pomemben za r ...

                                               

Kukavice

Kúkavice ali kúkavičarji so red ptic, v katerega po sodobni klasifikaciji uvrščamo le družino kukavic. Na Slovenskem sta prisotni dve vrsti kukavic, navadna kukavica Cuculus canorus in čopasta kukavica Clamator glandarius, gnezdi pa le navadna, k ...

                                               

Labod grbec

Odrasli labodi grbci so poraščeni s snežno belim perjem, mladiči pa so umazano rjave barve redko tudi beli. Pridevek grbec se nanaša na izrazito črno grbo, ki je na korenu oranžno obarvanega kljuna. Poleg črne grbe, ki je pri samici manjša od sam ...

                                               

Labod pevec

Labod pevec je velik labod z dolgim vratom in črno-rumenim kljunom. Je evrazijska različica severnoameriškega laboda trobentača, ki prav tako izhaja iz rodu Cygnus. Rumena barva kljuna sega klinasto do sprednjega robu nosnice. Zelo podobna vrsta ...

                                               

Labodi

Labódi so rod velikih vodnih ptic iz družine plovcev, ki vključuje tudi gosi in race. Labode se skupaj z gosmi uvršča v poddružino Anserinae. Labodi so do 1.8 m dolge, močne in dolgovrate ptice. Živijo ob z rastlinjem bogatih sladkih vodah na zme ...

                                               

Larus

Larus je velik rod morskih ptic, ki mu pripada večina galebov. Razširjeni so po celem svetu, in marsikatera vrsta ima veliko populacijo in je dobro poznana v njihovem okolju. So srednje velike ptice, običajno sive ali bele, pogosto s črnimi vzorc ...

                                               

Lastovke

Lastovke so družina ptic pevk, v katero uvrščamo 83 vrst, prilagojenih za lov na žuželke v letu. Znane so po vitkih telesih, ostrih perutih in dolgih repih, na račun česar so zelo učinkoviti ter spretni letalci, plen pa lovijo s kratkimi, širokim ...

                                               

Legati

Legáti so družina ptic iz reda vpijatov. Njihovo perje je živih barv, telesa imajo vitka in po navadi podaljšan repni čopek. Te ptice gnezdijo na odprtem v tropskih in subtropskih predelih Starega sveta. Legati največ jedo žuželke, še posebej čeb ...

                                               

Lesna sova

Lesna sova je srednje velika sova, ki zraste od 37–43 cm in ima razpon peruti med 96–104 cm. Ima veliko glavo z velikimi, rjavimi očmi, ki so odlično prilagojene gledanju v popolni temi. Ta sova naj bi imela najboljši nočni vid med vsemi pticami, ...

                                               

Liska

Liska je črne barve, zaobljene oblike, s kratkim repom in s tipičnim kljunom in ščitom bele barve. Dolga je med 36 do 42 cm. Ima kratke peruti in slabo leti. Dobro plava in se tudi potaplja, na modrikasto sivih prstih ima kožne krpe, ki ji pri te ...

                                               

Mali klinkač

Mali klinkač zraste približno tako velik, kot kanja v dolžino 61–66 cm, razpon peruti okoli 150 cm. Je le nekoliko manjši od velikega klinkača, od katerega se loči še po svetlejši barvi perja, ki je pri mladih pticah čokoladno rjave barve, na per ...

                                               

Mali orel

Ta, kot kanja velika, živaha ujeda zraste od 46 do 53 cm in ima razpon peruti med 109 in 117 cm. Obstajata dve barvni varianti: svetla rjavo-rumena s pisano spodnjo stranjo in bolj redka, temno rjava. V letu ga od kanje ločimo po daljših, ožjih p ...

                                               

Mali podkvasti hudournik

Máli pôdkvasti hudoúrnik je velik hudournik iz družine hudournikov, poddružine in plemena iglorepih hudournikov. Je najhitrejši leteči ptič v vodoravnem letu s pomočjo prhutanja kril kjer doseže hitrosti do 111.6 km/h. Naj bi dosegal tudi hitrost ...

                                               

Mali ponirek

Odrasle ptice dosežejo med 25 in 29 cm v dolžino ter tehtajo med 130 in 235 gramov. Perut je dolga med 97 in 107.5 cm, kar izkazuje slabe letalne sposobnosti malega ponirka, ki se, podobno kot ostali ponirki, nerad dvigne v zrak. Gnezdo, v katere ...

                                               

Mali skovik

Mali skovik je majhna sova, le malce večja od domačega vrabca telesna dolžina med 15 in 17 cm. Ima majhno, plosko glavo in nepremično vsajene velike, rumene oči. Kadar je razburjen utripa z repom. Med parjenjem se samec oglaša s klicom kuvit ter ...

                                               

Mali sokol

Ta majhna ujeda je najmanjši sokol, ki živi na področju Evrope in malce spominja na postovko le, da je od nje malce bolj čokat, ima krajši rep in krajše peruti. Samica je, kot je to pogosto pri ujedah, večja od samca in se od njega razlikuje tudi ...

                                               

Močvirniki

Močvírniki so red ptic, v katerega uvrščamo pet družin s 118 vrstami: ibisi Threskiornithidae čaplje Ardeidae čevljekljuni Balaenicipitidae senčarji Scopidae pelikani Pelecanidae Tradicionalno so med močvirnike takson Ciconiiformes uvrščali štork ...

                                               

Močvirska uharica

Močvirska uharica je ena najbolj pogostih sovjih vrst, ki jih lahko opazimo podnevi. Značilne zanjo so dolge in ozke peruti in debela sovja glava s komaj opaznimi obušesnimi čopki in velikimi, rumeno obrobljenimi očmi. V letu se pogosto ziblje in ...

                                               

Močvirski lunj

Ta najmanjši v Evropi živeči lunj je manjši in vitkejši od pepelastega lunja, saj zrase le od 41 do 46 cm, a ima približno enak razpon peruti, čeprav so zaradi ožje strukture videti daljša. Na koncih so tudi bolj prišiljena, kar ga v letu dela ne ...

                                               

Mormon (ptič)

Mormon je morski ptič iz družine njork, ki gnezdi ob obalah severnega Atlantskega oceana. Prepoznaven je predvsem po pisani obarvanosti kljuna, ki jo dobita tako samec kot samica v času gnezditve. Gre za živo oranžne rožene plošče, ki mormonu zra ...

                                               

Nojevci

Nójevci so red ptic iz nadreda staročeljustnic, ena najstarodavnejših še živečih skupin ptic. Vanjo uvrščamo eno samo družino, noje, z dvema znanima vrstama: nojem in somalskim nojem. Noj je bolj razširjena in številčnejša od obeh vrst, znana pre ...

                                               

Obročkanje ptic

Obročkanje ptic je v ornitologiji metoda za preučevanje selitev ptic, pri kateri raziskovalec pritrdi kovinski ali plastičen obroček na nogo ali perut ptiča, nakar ga izpusti nazaj v divjino. Na obročku, ki je narejen iz aluminija oz. podobnega l ...

                                               

Operjenost

Operjenost ptice pomeni, da je njeno telo poraslo s perjem. Izraz se nanaša na to, kako je perje razporejeno na ptici, na njegove vzorce in barvo. Obstajajo tri vrste perja, najbližje telesu je mehko puhasto perje, ki ščiti ptico pred mrazom. Nad ...

                                               

Orel

Orli so rod ujed iz družine kraguljev, v katerega uvrščamo 11 vrst: Aquila gurneyi kraljevi orel Aquila heliaca Aquila africana kragulji orel Aquila fasciata repati orel Aquila audax stepski orel Aquila nipalensis roparski orel Aquila rapax kafrs ...